ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Friday, August 5, 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΠΡΟΚΑΤΑΓΡΑΦΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΠΡΟΚΑΤΑΓΡΑΦΗ
 Τετάρτη 27/07/16, ώρα 5.15, ξεκίνησε στην Θεσσαλονίκη μια επιχείρηση-σκούπα εναντίον τριών καταλήψεων, ένα πογκρόμ εναντίον της αλληλεγγύης και της αυτοοργάνωσης, που κατέληξε στη πλήρη εκκένωση των δύο και την κατεδάφιση της τρίτης! Λεωφόρος Νίκης 39, Κοινότητα Hurriya (Ελευθερία) στη Καρόλου Ντιλ και Ορφανοτροφείο στη Τούμπα. Καθεμία με τη δικιά της ιστορία και συνδεδεμένες απόλυτα με το κίνημα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες. Η Νίκης, χρόνια κατάληψη, φιλοξένησε από τη πρώτη στιγμή οικογένειες προσφύγων και αλληλέγγυων και εντάχθηκε σε ένα δίκτυο ιατρικής και διατροφικής στήριξης από τη πρώτη στιγμή ύπαρξης της Ειδομένης. Η Hurriya, η πιο νέα απ’ όλες, πραγματοποιήθηκε από οικογένειες προσφύγων με τη συμβολή αλληλέγγυων και άνοιξε τις πόρτες της την προηγούμενη εβδομάδα. Το ορφανοτροφείο δε, επίσης κατάληψη στέγης από πρόσφυγες και μετανάστες και ομάδες αλληλέγγυων κατοίκων, περιελάμβανε κοινωνικά ιατρεία και παντοπωλεία, που στήριζαν δομές αλληλέγγυες με αποτέλεσμα να υπάρχει μέσα στο κτίριο τεράστιος εξοπλισμός ένδυσης, σίτισης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, και έγινε σύμβολο της εκκαθάρισης αφού κατεδαφίστηκε, μαζί με τον παραπάνω εξοπλισμό!

2ος απολογισμός : 100 προσαγωγές και -τελικά- 74 συλλήψεις! Μάθαμε λοιπόν τι σημαίνει ένα «αριστερό» συγγνώμη στον Δένδια!!! Ο ξένιος Δίας δε σταμάτησε ποτέ και όλα αυτά λίγες μέρες μετά το διεθνές No Border Camp με κύρια θεματική τα κέντρα κράτησης-εκτόπισης-φυλάκισης. Η ποινικοποίηση της αλληλεγγύης έγινε ακόμη μια φορά πράξη! Η ποινικοποίηση ενός διεθνούς κινήματος ενάντια στα σύνορα και την γκετοποίηση των ανθρώπων συνεχίζεται και εντατικοποιείται ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας δηλώνει: «Θέλουμε αγώνες μαζικούς ή αυτόνομες ενέργειες ορισμένων παιδιών;». Κ. υπουργέ, οι 100αδες καταλήψεις θα ήταν ακόμα πιο μαζικές αν δεν συμμετείχε η κυβέρνησή σας στη βίαιη εκκένωσή τους! Πριν γίνετε κυβέρνηση καταγγέλλατε το κράτος Σαμαρά και τη καταστολή του!!!Και για ποιες ανεκτές συνθήκες μιλάτε; Τις σκηνές του Κατσικά ή το κέντρο κράτησης μεταναστών στη Μόρια?

Τίποτα δεν έγινε τυχαία καθώς τις προηγούμενες ημέρες κατέθεσαν ταυτόχρονα μηνύσεις το μεν Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για το κτίριο της λεωφόρου Νίκης (Μανδαλίδειο), η Μητρόπολη για το Ορφανοτροφείο και ο ιδιοκτήτης για την πολυκατοικία στην Καρόλου Ντηλ. Για την ιστορία, ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί το ορφανοτροφείο το οποίο είχε ζητήσει ο δήμος να του παραχωρηθεί, καθώς ανήκε στο υπουργείο Υγείας, προκειμένου να στεγαστεί εκεί ο Οργανισμός Βρεφονηπιακής, Παιδικής, Οικογενειακής Μέριμνας. Ωστόσο, ο τότε υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, αποφάσισε αιφνιδιαστικά να παραχωρήσει τη χρήση του για 50 χρόνια στη μητρόπολη Θεσσαλονίκης με σκοπό τη λειτουργία ιδρύματος περίθαλψης χρονίως πασχόντων. Όταν θέλεις να θέσεις σε «αχρηστία» ένα ακίνητο, το παραχωρείς στην εκκλησία… και παράλληλα συσφίγγεις και τις σχέσεις σου. Ποιος διαχωρισμός κράτους και εκκλησίας; Είναι πράγματι πιο εύκολο να πληρώνεις κοντέινερ σε «μπόμπολες» δημιουργώντας γκέτο από το να παραχωρείς τη χρήση παρατημένων σπιτιών σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, που βρίσκονται στο δρόμο! 


Το κτίριο «γεννήθηκε» για τον άνθρωπο! Όταν το κτίριο εγκαταλείπεται, σαπίζει εσωτερικά, όσο κλειδωμένο και προστατευμένο και να είναι. Τα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια σε όλη τη χώρα, κατά χιλιάδες, χάσκουν κενά. Περιουσίες που χάνονται στις κληρονομιές ,δημόσια κτίρια που χάνονται στη χαρτούρα της γραφειοκρατίας, στο βωμό του κεφαλαίου, της ιδιοκτησίας, του καπιταλισμού. Τέτοια κτίρια υπάρχουν και στην περιοχή μας ενώ περίπου 600 άνθρωποι βρίσκονται κάτω από σκηνές με 40 βαθμούς κελσίου στο στρατόπεδο Πετροπουλάκη. Πιο είναι το δίκαιο και πιο το άδικο! Όλη η επιχειρηματολογία του κράτους καταρρέει! Ο μύθος των καταληψιών που καταστρέφουν και λεηλατούν καταρρίπτεται. Το κτίριο συντηρείται και στεγάζει πάλι ζωή. Στη κοινότητα Hurriya (Ελευθερία) μπήκαν οικογένειες με παιδιά και με κρατική εντολή εκκενώθηκαν από τα ΜΑΤ. Οι οικογένειες στο Ορφανοτροφείο είδαν λίγες ώρες μετά τις μπουλντόζες να καταστρέφουν το κτίριο και κιλά φαρμάκων, που στήριζαν τις δομές και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των προσφύγων, να διαλύονται μέσα σε λίγη ώρα. Πιο το νόμιμο και πιο το παράνομο! Ποιος καταστρέφει και ποιος χτίζει! 

Προφανώς η αλληλεγγύη και η αυτοοργάνωση τρομάζει και το γεγονός ότι θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για τα δικαιώματα μαζί με τους πρόσφυγες και μετανάστες παραμένει πάγιο αίτημά μας.

Όλα αυτά ενώ ολοκληρώθηκε η λεγόμενη Προκαταγραφή των προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα με συνοπτικές διαδικασίες με την μεταφορά τους σε Αθήνα και Θεσ/νικη και επιστροφή στα κέντρα, από τα οποία προήλθαν, την ίδια μέρα.

Τι είναι η προκαταγραφή (pre-registration).Η προκαταγραφή δεν είναι παρά το πρώτο βήμα για αίτηση ασύλου. Η διαδικασία ξεκίνησε πριν κάποιους μήνες με κλήση σε Skype κάθε Τρίτη, συγκεκριμένη ώρα, αλλά όπως ήταν αναμενόμενο ήταν αδιανόητο να λειτουργήσει καθώς ο αριθμός αιτούντων άσυλο είναι μεγάλος και το σύστημα αυτό ήταν άκρως προβληματικό . Βέβαια, όσοι δεν κατάφεραν να προ-καταγραφούν ακόμα και επιθυμούν να υποβάλουν αίτημα ασύλου μπορούν ακόμα να το κάνουν κλείνοντας ραντεβού μέσω Skype.

Για να προκαταγραφεί κάποιος πρέπει να τηρεί και τις τρεις παρακάτω προϋποθέσεις: 1. Πρέπει να έχει φθάσει στην Ελλάδα μετά την 1η Ιανουαρίου 2015 και πριν τις 20 Μαρτίου 2016. 2. Πρέπει να έχει υπηρεσιακό σημείωμα της Αστυνομίας , έστω κι αν το υπηρεσιακό σημείωμα έχει λήξει. Αν έχει χάσει το υπηρεσιακό σημείωμα, η προκαταγραφή μπορεί να καθυστερήσει. 3. Πρέπει να μένει στην ηπειρωτική Ελλάδα (όχι στα νησιά) .

Με την ολοκλήρωση της εν λόγω διαδικασίας οι αιτούντες απέκτησαν μία κάρτα αιτούντος άσυλο, η οποία τους επιτρέπει να διαμένουν νόμιμα στη χώρα και να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης. Τους αποκλείει όμως από την αγορά εργασίας ή την ενοικίαση σπιτιού .Το επόμενο βήμα είναι η λήψη ενός γραπτού μηνύματος με την ημερομηνία και το μέρος του επόμενου ραντεβού τους με την Υπηρεσία Ασύλου, προκειμένου να υποβάλουν το αίτημά τους, μεταξύ άλλων και για οικογενειακή επανένωση ή μετεγκατάσταση. Όπως αναφέρεται και στη σελίδα της Ύπατης Αρμοστείας : ”Η ημερομηνία του επόμενου ραντεβού σας με το Γραφείο της Υπηρεσίας Ασύλου εξαρτάται από τρεις παράγοντες: 1) την ημερομηνία άφιξής σας στην Ελλάδα, 2) τη γλώσσα που μιλάτε και 3) το εάν έχετε υποβάλει αίτηση ασύλου στην Ελλάδα, οικογενειακής επανένωσης ή μετεγκατάστασης”. Δεν είναι γνωστό ακόμη με ποιο τρόπο θα μεταφερθούν στο σημείο που θα ζητηθεί για το ραντεβού και έχει υπολογιστεί ότι η διαδικασία αυτή θα ξεκινήσει από Οκτώβρη. Αυτό είναι το αισιόδοξο σενάριο. Ας σκεφτούμε μόνο πως αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται στην Ελλάδα από το Γενάρη -ορισμένοι και νωρίτερα- περιμένοντας να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία. 

Τι είναι η οικογενειακή επανένωση (family reunification).Είναι η επανένωση οικογενειών αλλά, δυστυχώς, όχι με τον αυτονόητο τρόπο. Η οικογενειακή επανένωση αφορά κατά βάση ανήλικα άτομα, που επανενώνονται με την οικογένειά τους και ισχύει μόνο για 1ου βαθμού συγγένεια. Για παράδειγμα μία μητέρα με τρία ανήλικα παιδιά μπορεί να επανενωθεί με το σύζυγό της στη Γερμανία εάν και εφόσον ζει μόνιμα εκεί . Ή το αντίστροφο, μία μόνη μητέρα στην Ελλάδα μπορεί να επανεκδοθεί με τα ανήλικα παιδιά της στη Γερμανία. Αλλά για ένα ζευγάρι χωρίς παιδιά δεν προβλέπεται οικογενειακή επανένωση ,ούτε και για ένα παιδί 18 χρονών που βρίσκεται στην Ελλάδα και η υπόλοιπη οικογένεια του ( μιλάμε για 1ου βαθμού) βρίσκεται σε άλλη χώρα.

Φαίνεται λοιπόν να μπαίνουν κάποια -παράλογα- κριτήρια στο τί συνιστά οικογένεια και τί όχι και όπως φαίνεται για την Ευρώπη ένα 18χρονο παιδί δεν έχει καμία ανάγκη τη μητέρα του ή τον πατέρα του καθώς μπορεί να συντηρήσει μόνο του τον εαυτό του. Ή αντίστοιχα ένα νιόπαντρο ή μη ζευγάρι δεν συνιστά σε καμία περίπτωση οικογένεια. 

Τι είναι η μετεγκατάσταση (relocation). Αίτηση για μετεγκατάσταση μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε από τις παρακάτω χώρες: Συρία, Ιράκ, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Ερυθραία, Μπουρούντι, Κόστα Ρίκα, Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, Μπαχρέιν, Μαλδίβες ή Βρετανικές Υπερπόντιες Χώρες και Εδάφη. Ο κατάλογος μπορεί ν’ αλλάξει ανά πάσα στιγμή ανάλογα με το πως θα διαμορφωθούν τα ποσοστά ασφάλειας μιας χώρας. Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό εάν θα προστεθούν ή θα αφαιρεθούν χώρες .

Ουσιαστικά στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης δηλώνεις την προτίμηση σου για διαμονή σε μία χώρα αλλά είναι άγνωστο αν θα μετακινηθείς στη χώρα επιλογής σου ή σε κάποια άλλη. Δεν υπάρχει καμία απολύτως εγγύηση και εξαρτάται από το πόσα άτομα δηλώνουν προτίμηση για μία χώρα και πόσα άτομα δέχεται αυτή η χώρα. Αν γίνει δεκτή η μετεγκατάσταση , η χώρα προορισμού θα αποφασίσει κατά πόσο μπορεί να χορηγηθεί άσυλο εκεί. Αν δε γίνει δεκτή, θα αποφασίσει το ελληνικό κράτος αν μπορεί να χορηγηθεί άσυλο ή όχι και με ποια χώρα προορισμού. Δικαίωμα έχει όμως ο αιτών να μην δεχτεί να πάει.

Και ο κατάλογος των «εάν» και «όχι» και «με την προϋπόθεση» συνεχίζεται και θα συνεχίζεται καθώς η διαδικασία θα τραβήξει και πρόσφυγες και μετανάστες θα παραμένουν εγκλωβισμένοι και χωρίς να ξέρουν πότε και πού θα καταφέρουν να πάνε, έρμαια της πολιτικής (ή όχι) βούλησης κάποιων….. 

Ολοκληρώνοντας, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, η οποία διαχειρίζεται σχεδόν όλο το χρηματοδοτικό πακέτο που αφορά τους πρόσφυγες, περισσότερο αναλώνεται σε υποσχέσεις παρά κάνοντας πράξη τα όσα αυτή τη στιγμή επείγουν για την ανακούφιση των ευπαθών ομάδων των προσφύγων, όπως αυτή των εγκύων, π.χ αφήνοντας σε εκκρεμότητα τη μίσθωση σπιτιών και δωματίων σε ξενοδοχεία της Πρέβεζας ώστε να φιλοξενηθούν έστω προσωρινά όποιοι το έχουν ανάγκη. Ευτυχώς η κίνηση της Πρωτοβουλίας μας για παροχή προσωρινής στέγης στις εγκυμονούσες και τις οικογένειές τους, βρήκε μιμητές σε κάποιες άλλες οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο στρατόπεδο Πετροπουλάκη της Φιλιππιάδας κι έτσι μισθώθηκαν από εκείνους δύο (2) διαμερίσματα στην Πρέβεζα για τον ίδιο σκοπό, που λειτουργεί κι έχει παραχωρηθεί και το δικό μας σπίτι. Για να μην γεννήσουν οι γυναίκες κάτω από άθλιες συνθήκες, μέσα στις σκηνές!
Διαδώστε:

0 comments:

Post a Comment