ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Monday, March 28, 2016

Καταγγελίες από τη Διεθνή Αμνηστία

prosfiges.jpg

AP Photo

Για όσους στην Ευρώπη και στην Ελλάδα προτιμούν να κλείνουν τα μάτια στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες στην Τουρκία, προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα επιχειρήσεις επαναπροώθησης προσφύγων από την Ελλάδα στη γειτονική χώρα, επιχειρήσεις που δεν προβλέπονται στο κείμενο της συμφωνίας Ε.Ε. και Τουρκίας αλλά υπαγορεύονται, στο περιθώριο της συμφωνίας, από τις συντηρητικές ηγεσίες της Ε.Ε. που θέλουν να ικανοποιήσουν το ακροδεξιό τους ακροατήριο, για όσους λοιπόν θέλουν να πιστεύουν πως είναι ασφαλής χώρα για τους πρόσφυγες η σημερινή Τουρκία, είναι αποκαλυπτικά τα όσα δημοσιοποίησε χτες η Διεθνής Αμνηστία.
Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της περασμένης Παρασκευής, μόλις λίγη ώρα μετά την υπογραφή της συμφωνίας Ε.Ε. και Τουρκίας στις Βρυξέλλες, ο Χ.Ρ. τηλεφώνησε σε κατάσταση πανικού στη Διεθνή Αμνηστία από αεροσκάφος που μετέφερε τον ίδιο και άλλους 31 Αφγανούς από τη Σμύρνη στην Κωνσταντινούπολη.
Ολοι τους είχαν ξεκινήσει να περάσουν στην Ευρώπη από τα τουρκικά παράλια, συνελήφθησαν από την τουρκική ακτοφυλακή και κρατήθηκαν σε κέντρο κράτησης στη Σμύρνη. Οπως είπε ο ίδιος στην οργάνωση, ύστερα από πέντε ημέρες τον έβαλαν με τη βία να υπογράψει με το μελανωμένο δάχτυλό του το χαρτί της «εθελούσιας» απέλασης (η νεογλώσσα του προσφυγικού έχει εξαπλωθεί και στη γειτονική χώρα), χωρίς να του δώσουν αντίγραφο. «Δεν θέλουμε να γυρίσουμε πίσω στο Αφγανιστάν, κινδυνεύουμε. Θα μας σκοτώσουν οι Ταλιμπάν», είπε. Ο Χ.Ρ. έφτασε τελικά στην Καμπούλ, από όπου επικοινώνησε με την οργάνωση με μήνυμα, και έκτοτε χάθηκαν τα ίχνη του.
Ίδιες περιπτώσεις έχει καταγράψει η οργάνωση σε έκθεση του Δεκεμβρίου. «Τους τελευταίους μήνες, αυξανόμενοι αριθμοί προσφύγων που αναχαιτίζονται κατά τη διάρκεια της διαδρομής τους προς την Ελλάδα μεταφέρονται στο Προαναχωρησιακό Κέντρο Erzurum, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. και από το οποίο εξαναγκαστικά επιστρέφονται στις χώρες καταγωγής τους, χωρίς δυνατότητα πρόσβασης σε δικηγόρους και διαδικασίες ασύλου. Εφόσον δεν υπάρχει αξιολόγηση ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα ή ανεξάρτητος φορέας παρακολούθησης της υλοποίησης της συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι παρόμοιες παραβιάσεις δεν θα επαναληφθούν», αναφέρει η οργάνωση, επαναλαμβάνοντας το αίτημα να μην επιστρέφονται πρόσφυγες στην Τουρκία. Το σίγουρο είναι πως κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν γνωρίζει, πολύ περισσότερο όταν βρίσκεται στα κέντρα λήψης αποφάσεων...
Διαδώστε:

0 comments:

Post a Comment